300 000 българи са без постоянна работа повече от година и

...
300 000 българи са без постоянна работа повече от година и
Коментари Харесай

300 000 у нас са без постоянна работа и не търсят

300 000 българи са без непрекъсната работа повече от година и не търсят работа. Това демонстрират данни от изследване на изследователския център „ Тренд ” по поръчка на фондация „ Фридрих Еберт ”, представени от бТВ. Числото е доста по-голямо от предстоящото, разяснява някогашният обществен министър Ивайло Калфин. По думите му това е 10% от трудовата мощ у нас.

17% от хората в сходно състояние признават, че при опция работят „ на черно ”, а 10% показват, че имат приходи от сезонна работа в чужбина. По-притеснителен е огромният брой запитани, които разчитат единствено и само на приходите на различен член от фамилията. В същото време множеството имат деца. „ Това генерира беднотия и разделяне в обществото ”, акцентира Калфин, като добави, че етническите разлики не са толкоз огромни.

Над половината от интервюираните са изявили подготвеност да стартират работа против съответно възнаграждение, като в множеството случаи приказваме за заплащане в границите на 1000 лева месечно. Висшистите са по-мотивирани, като измежду тях доминира и мнението, че човек, който отхвърля препоръчана му работа, не би трябвало да получава пари от страната

Смущаващо е, че 80% от запитаните търсят работа благодарение на околните си: „ Това е една огромна въпросителна пред институциите, хората не се обръщат към институциите ”. Калфин означи, че тези над 50-годишна възраст всеобщо не се записват на курсове за преквалификация, не вършат нищо и чакат един ден да получат обществена пенсия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР